Що на фото?


В мережі в останні роки можна нерідко зустріти це фото, яке називають: "Найстаріша світлина весільного обряду в Україні, яку вдалося знайти. Чернігівщина, 1867 р.".

Також фото відносять до матеріалів Етнографічної виставки в Москві, що була організована в 1867 році в рамках Слов'янського з'їзду в Москві та Санкт-Петербурзі (до речі, це було досить цікаве збіговисько Руского міра з усієї Європи). Виставка була організована вченими, які об'єдналися навколо Імператорського Товариства любителів природознавства, антропології та етнографії при Московському університеті на чолі з антропологом А.П. Богдановим. Після закриття виставки її експонати увійшли до складу Московського Публічного Румянцевського музею під назвою «Дашковский етнографічний музей». Після революції фонди цього музею були передані Музею народів СРСР в Москві, а з 1948 року зберігаються в Російському Етнографічному музеї Санкт-Петербурга. 

Щодо даної фотографії, то достеменних підтверджень того, що це фото зроблене у 1867 році і що воно саме весільного обряду немає. В альбомі воно підписане, як "Група крестьянок в праздничных костюмах. Черниговская губерния". Викликає сумнів чоловічий головний убір (кашкет), що був поширений на Чернігово-Сівершині ближче до кінця 19 ст. - початку 20 ст. Фото могло потрапити до архіву колекції виставки випадково  пізніше після революції.

Ще один нюанс - фотографи, що робили експозицію для виставки, робили постановочні знімки. Для фото люди швидше за все спеціально нарядилися і навряд чи влаштовували весільний обряд. Ще один нюанс: а де, власне, на фото наречений?

Коментарі