Цікавий лист з 1946 року

В далекому 1946 році дівчинка з російського Новосибірська написала лист своїм родичам на Чернігівщину в невеличке село (станцію) Григорівку, яке в той час відносилося до Дмитрівського району (нині Ніжинський р-н). Прізвище дівчинки Сорока, а її ім'я починається на літеру "Т". Вік авторки листа - 14 років. Його легко можна вирахувати з розповіді дівчинки про свій вступ в комсомол. 

В коротенькому листі-трикутнику авторка розповідає цікаві подробиці свого життя в Новосибірску. Згадує про свою маму, якій 4 жовтня 1946 року має виповнитися 36 років. З листа також зрозуміло, що в Т. є сестра Неля. Про свого татка дівчинка не згадує.

Cудячи з листа, сім'я Сорок не голодувала. Вона обробляла власний город, на якому 75 років тому виростила непоганий врожай картоплі - 24 мішки (близько 500 кг). А ще відомо, що Сороки очікували прибуття придбаних 400 кг кавунів. І юна комсомолка бідкалася, що кавуни напевно померзнуть і з них мама зможе зробити хіба що варення. Знаково, що в цей час на Чернігівщині, як і в багатьох регіонах України, в 1946 році вже розгортатися штучний голодомор, який за рік набув критичних масштабів...

Ще цікава подробиця з листа. Дівчинка просить свою українську родичку Ніну надсилати листи виключно російською мовою, бо інакше (українською) листи можуть не знати свого адресата в Росії. З цього можна уявити, що рідня на Чернігівщині не надто часто користувалася російською мовою...

Власне увазі учасників групи пропоную розшифровку текста листа.

"Здравствуйте тетя Проня, Нина и Шура. Получили от вас письмо вчера, то есть 4/ХІ 1946 года. За письмо очень рады все, а особенно я, потому что я болею и лежу почти все время. Я простыла и заболела ангиной. Сейчас холодно, редко когда не идет дождь. Мы привезли арбузы 400 кг, они в дороге, вероятно, померзли. И сейчас портятся, но маму научили, как варить варенье из них. И хотя варенья выходит очень мало, но это во всяком  случаи лучше чем они сгниют. Нина просила написать наши оценки, но, к сожалению, еще мы их не знаем, а как узнаем то обязательно напишем. Скоро мама будет именинница, ей 13/Х исполнится 36 лет. В этом году мы поели много фруктов и овощей. Неля ходит в школу во II класс, но сегодня она не училась, потому что в школе дезинфекция. Я вступила в комсомол и теперь я пионервожатая в III классе. В классе у меня одни мальчики. Пока до свидания. Пишите как живете, какая у вас погода? Да я еще забыла написать что мы выкопали картофеля 24 мешка. 

Крепко, крепко целую 10000000 раз. Жду ответа на письмо. (Нина пиши адрес по-русски, а то не дойдет).

УССР

Черниговская область, Дмитровский р-н, ст. Григоровка

Шепель или Мархотко П.Ф. 

г. Н-Сибирск, ул. Ленина, 4, кв.48 Сорока Т."







Коментарі