Про містику картини «Явлення Христа народу»

Картина «Явлення Христа народу». Художник Олександр Іванов.
Сюжет картини ґрутнується на першому розділі Євангелія від Івана (Ін. 1:29—31) і третьому розділі Євангелія від Матвія (Мт. 3:1—17). 

Іванов писав картину в Італії і працював над нею протягом 20 років (1837—1857). Для цієї картини живописець виконав понад 600 етюдів із натури. Образи для сюжету художник шукав по всій Італії: в церквах і, навіть, у синагогах. Зовнішній красі натурщиків він надавав перевагу глибині почуттів, які проступали на обличчях віруючих саме в храмах. 



Увесь час роботи над полотном був оповитий завісою таємниці. Майстерня митця була закритою для публіки. «Іванов ... вже давно помер для всього іншого світу, крім своєї роботи», - писав Микола Гоголь. Саме завдяки листам письменника багато людей і дізналися про цю роботу художника.


Картина «Явлення Христа народу» оповита багатьма містичними історіями. Але деякі з них мають цілком реальну основу. Зокрема про те, що образи на полотні мають свої прототипи. Так на одному із зображень можна помітити постать чоловіка, чиї риси надзвичайно нагадують творця "Мертвих душ" Миколи Гоголя. Зобразивши фігуру письменника, яка на полотні найближче розміщена по відношенню до Ісуса, Олександр Іванов немовби передбачив, що саме Гоголь найпершим полишить світ. Врешті так і сталося. Микола Васильович помер у 1852 р., незадовго до цього знищивши другий том свого роману «Мертві душі». Це сталося за 6 років до офіційної презентації картини «Явлення Христа народу», завершеного варіанту якої письменник так і не побачив.

Смертю Гоголя містичні загадки картини не обмежуються. У травні 1858 року Олександр Іванов вперше представив свою картину на суд громадськості, приїхавши для цього до Санкт-Петербургу. А вже за місяць художника не стало. Він помирає від холери. Таким чином, справдилися пророчі слова Гоголя. Пам’ятаєте, він писав в листі: «Іванов ... вже давно помер для всього іншого світу, крім своєї роботи». Саме в своїй найвідомішій роботі художник Олександр Іванов продовжує жити. Не вірите? Тоді зверніть увагу картину. 


На полотні побачите мандрівника з палицею, який присів неподалік від Іоанна. Цей мандрівник ні хто інший, як сам художник. Олександр Іванов зобразив себе таким, яким хотів щоб усі його пам’ятали.

Коментарі