Щирі вітання з Різдвяним Навечір'ям!

Давненько, більш як століття назад, до приходу червоного терору, у Чернігові святкування відбувалося саме о цій грудневій порі — ще на початку місяця на адресу резиденції губернатора починали надходити пожертви речами, провізією та грошима, аби, за традицією, на свята передати все те нужденним міста та попечительським закладам.

Після великого різдвяного богослужіння в соборі Преображення Спаса 25 грудня починалися святкування у будинку Дворянських зібрань. За рубль з гривенником (або за 55 копійок, якщо ви — дитина) можна було насолодитися танцями, музикою та смаколиками. Якщо відвідувач мав ще одну срібну полтину — безпрограшна лотерея до ваших послуг: жоден не покидав свята з порожніми руками!

Для менш забезпечених чернігівців 27 грудня відкривав двері Будинок працелюбства на Олександрівській площі. Лише за гривенник можна було танцювати до дір на підошвах. Ясна річ, що святкування тим не обмежувалися, адже існувала ковзанка на Гончій; для любителів санчат — сиві Болдині гори, а в заплавах Десни можна було розважити себе бігом на лижах...

Зима має свою магію, але саме різдвяні свята роблять її такою особливою...

Цікавий Чернігів

Коментарі