Не схожі з противником. Як виглядатимуть ЗСУ в новій формі одягу

Українське військо відходить від радянських традицій та виглядатиме по-новому. Однострій для ЗСУ розробляла величезна команда МО разом з волонтерами цілий рік. Деякі роди і види військ уже перейшли на змінену форму одягу, однак уся армія повинна перевдягнутися до кінця 2018 року.

20 листопада міністр оборони Степан Полторак підписав наказ "Про затвердження Правил носіння військової форми одягу та знаків розрізнення військовослужбовцями Збройних сил України та ліцеїстами військових ліцеїв". Цей документ замінив собою наказ від 1995 року та означає кардинальну заміну військової форми, емблем та знаків українського війська. Такий крок має на меті повний відхід від радянських традицій і, головне, - від схожості з армією РФ. Робота над розробленням нової форми, правил її носіння тривала понад рік. Над нею працювала величезна команда у Міністерстві оборони разом з волонтерами.

Що змінилося? Правила носіння нових елементів форми, повністю нова символіка, нові знаки розрізнення, в тому числі військових звань та розміщення їх на погонах від ліцеїстів до генералів, нові берети, їх кольори та призначення.

Однак у наказі сказано, що парадну (парадно-вихідну) та повсякденну форму старого зразка та знаків розрізнення до неї дозволяється носити до 1 січня 2019 року. А військовослужбовці, вже звільнені зі служби, але які мають право носити військову форму, можуть носити ту, яка була у них на час звільнення.

 


Хто переодягнеться? Військовослужбовці, військовозобов’язані під час проходження зборів, резервісти, курсанти, ліцеїсти.

Інформації дуже багато, тому що у кожного виду ЗСУ своя форма. Вона буває парадно (парадно-вихідною), повсякденною, польовою (службовою морською), спеціальною (робочою) і спортивною. Кожна з цих форм має літній і зимовий варіант, а в повсякденній і польовій (службовій морській) формі одягу є ще й демісезонка.

Перед тим як перейти до кожного виду ЗСУ окремо, зазначимо ще декілька змін, які потішили чоловіків. Це право носіння вусів і бороди. "Всім категоріям військовослужбовців під час бойових та навчально-бойових завдань дозволяється носіння бороди та вусів за умови, що вони мають відповідати вимогам гігієни і не заважатимуть використанню засобів індивідуального захисту та носінню спорядження", - йдеться у повідомленні. Тепер в АТО офіційно можна не голитися, але тоді доведеться доглядати за бородою. Що краще в таких умовах?

Ну а що не змінилося, так це прасувати складки на штанях. "Предмети верхнього військового одягу повинні бути встановлених зразків, чистими і випрасуваними. Штани повинні мати поздовжні складки. На решті предметів запрасовувати складки не дозволяється. Клапани кишень кітеля, тужурки, куртки і брюк польових повинні бути назовні, знаки розрізнення правильно та охайно пришитими (прикріпленими)". Ну, поїхали.

Військова форму одягу Сухопутних військ ЗСУ

 

На фото парадна форма офіцерського, рядового, сержантського та старшинського складу СВ ЗСУ.

Зимова. Шапка, пальто, кітель і штани навипуск кольору, визначеного для відповідного виду, роду військ ЗСУ, біла сорочка з краваткою кольору основної тканини, чорні черевики, чорні рукавиці, біле кашне.

Літня: Кашкет (берет), кітель і штани навипуск кольору, визначеного для відповідного виду, роду військ ЗСУ, біла сорочка з краваткою кольору основної тканини, чорні напівчеревики.

Пальто зимове носять з парадною (парадно-вихідною) формою одягу, застебнутим на всі ґудзики на правий (у військовослужбовців-жінок – на лівий) бік з відгорнутими у вигляді лацканів бортами. Довжина пальта 9–10 см від верхньої частини коліна.

Повсякденна форма

Літня: Берет (пілотка в авіації СВ ЗСУ, ПС ЗСУ та ДШВ ЗСУ), куртка і штани    навипуск кольору, визначеного для відповідного виду, роду військ ЗСУ, сорочка кольору “тан” з краваткою кольору основної тканини, чорні напівчеревики.

Демісезонка: Берет (пілотка в авіації СВ ЗСУ, ПС ЗСУ та ДШВ ЗСУ), плащ демісезонний, куртка і штани навипуск кольору, визначеного для відповідного виду, роду військ ЗСУ, сорочка кольору “тан” з краваткою кольору основної тканини, чорні черевики або напівчеревики, чорні рукавиці.

Плащ демісезонний (куртку зимову) носять особи офіцерського, сержантського, старшинського і рядового складу, які проходять військову службу за контрактом, курсанти застебнутим на ґудзики, крім верхнього, на правий бік з відгорнутими у вигляді лацканів бортами і поясом, а в холодну погоду дозволяється носити застебнутим на верхній ґудзик.

Кітель, тужурка застібається на всі ґудзики на правий (у військовослужбовців-жінок – на лівий) бік. Штани носять навипуск з напівчоботами, черевиками і напівчеревиками.

Зимова: Шапка, куртка і штани навипуск  кольору, визначеного для відповідного виду, сорочка кольору “тан” з краваткою кольору основної тканини, чорні напівчоботи (черевики), чорні рукавиці та кашне кольору, визначеного для відповідного виду, роду військ ЗСУ.

Шапку зимову із зимовою повсякденною формою одягу дозволяється носити при температурі повітря 0 градусів і нижче.

До речі, військові частини, які не належать до видів ЗСУ, ДШВ ЗСУ і ССпО ЗСУ, носять військову форму одягу СВ ЗСУ, але із визначеними для них емблемами на відповідних предметах військової форми одягу.

Жіноча форма одягу

 

Багато дискусій точиться навколо жіночої форми: деякі просять прибрати спідницю, а лишити лише брюки, деякі наголошують залишити все, як є. Тому згідно з наказом міністра, спідниця присутня у парадній (парадно-вихідній) формі, у повсякденній формі літнього періоду. Однак з курткою чи джемпером надягати необхідно брюки. Також у жінок не звичайні краватки, а краватка-стрічка.

Жінкам дозволяється носити туфлі і чобітки цивільного зразка з парадно-вихідною і повсякденною формою одягу. Колготки мають бути чорного або сірого кольору. Військовослужбовицям при перебуванні у військовій формі одягу дозволяється носити сумки однотонних неяскравих забарвлень.

У жінок немає спідньої білизни, яку б видавали разом з формою, а у чоловіків є. Зараз в МО її розроблюють і тестують. Коли вона з’явиться у війську, поки невідомо.

Військова форма одягу Повітряних сил ЗСУ

 

За таким принципом, як описано для Сухопутних військ, одягатимуть усі види ЗСУ. Зрозуміло, що у кожного з них є своя специфіка, колір і знаки розрізнення. Про них згодом, а поки можна переглянути, яка форма буде у ПС – від вищого офіцерського складу до рядового.

Якщо ви ще не знали, то рукавички обов’язково носять із зимовою парадною формою одягу. Рукавички білого кольору можуть видаватися військовослужбовцям, що беруть участь у параді. З іншими формами одягу носити рукавички необов’язково. Під час військового вітання рукавички не знімають. Військовослужбовцям ЗСУ дозволяється носити рукавички чорного кольору із зимовою парадно-вихідною, повсякденною та польовою формами одягу. Рукавички трикотажні носять військовослужбовці рядового та сержантського складу, шкіряні - генерали, адмірали, офіцери ЗСУ.

Військова форма одягу Десантно-штурмових військ ЗСУ

 

21 листопада 2017 року українські Високомобільні десантні війська змінили свою назву на Десантно-штурмові війська ЗСУ і надягнули берети темно-бордового кольору замість блакитних. Блакитні берети, купання у фонтанах і розбивання пляшку об голову з криком “За ВДВ” залишили сусідам.

Берет кольору “марун” – це берет кольору крові. Таке порівняння люблять реформатори. А гасло “Ніхто крім нас” змінили на “Завжди перші”. Відверто десантники зізнаються, що їм тяжко розлучатися з багаторічним символом ВДВ - блакитним беретом, однак його зберігатимуть у музеях військових частин як символ мужності і пам'яті про загиблих десантників, йдеться у повідомленні прес-служби десантних військ. Як сказав президент на церемонії вручення, від початку війни на Донбасі загинуло 469 десантників.

Військова форма одягу Сил спеціальних операцій ЗСУ

 

Цей рід Збройних сил наймолодший, створений лише влітку 2016 року. Тому форму, колір та емблеми їм не перероблювали зі старих, а, можна сказати, створювали оригінальні. ССпО притаманні чорні та сірі кольори. Так розробники пояснюють символіку для цього роду військ:

"Майже двохтисячолітня історія збройного захисту рідної землі лягла у візуальну основу такої символіки ти емблематики. Головним символом обрано образ могутнього воїна-вовка, вовкулаки, сіроманця. У багатьох індоєвропейських народів, у тому числі у предків сучасних українців, східних слов’ян, простежується міфологічний комплекс вовкулаки. Це воїн-дружинник, що часом обертається вовком, чаклун, небезпечний для ворогів. Вовкулака носить бойовий пояс".

Цікаво, що у ССпО, на відміну від усіх інших родів і видів ЗСУ, у військовослужбовців офіцерського, рядового, сержантського та старшинського складів сорочка чорна, а не біла, як у інших.

Військова форма одягу Військово-морських сил ЗСУ

 

Це один із найбільших розділів, оскільки у військовослужбовців ВМС, які мають корабельні звання і які їх не мають, форма трохи відрізняється. Також у спекотну погоду вони матимуть білі штани, у не дуже спекотну – чорні. Головний корабельний старшина і мічмани мають трохи коротше зимове пально, ніж всі інші. На парадах взимку старшинський та рядовий склад ВМС будуть у бушлатах, а влітку – у форменці. Для пересічної людини усі види форми є абсолютно однаковими (перевірено) – просто чорно-білі. Тому краще дивитися.

Хто стежив за змінами в однострої ЗСУ, той пам'ятає, що саме з беретами морської піхоти та їхніми новими кольорами було найбільше публічних і закулісних дискусій. Група реформаторів наголошувала на тому, що в сучасному українському війську не може бути нічого схожого з радянським чи російським, що приблизно одне й те ж саме. Військовослужбовці ж наголошували, що це їхні традиції і їх не можна взяти і змінити просто так. Зокрема, про баталії довкола чорного берета морпіхів можна почитати у матеріалі “Чорні берети. Чому українські морпіхи проти кольору морської хвилі?”.

Наразі відомо, що у ВМС будуть темно-сині берети. І в морської піхоти також будуть темно-сині берети. Спеціалізовані структури ВМС будуть у синьо-зелених беретах. І все це відбудеться наступного року - ймовірно, на 100-річчя морської піхоти. Також морпіхам залишать беретний знак з крилами, як вони й хотіли.

Польова форма


Згідно зі наказом, польову (службову морську) форму використовують під час виконання бойових (навчально-бойових) завдань, проведення навчань, маневрів, учбових занять (польових або на військовій техніці), на бойових чергуваннях (чергуваннях) та під час несення служби у добовому наряді (на вахті), у період ліквідації аварій та катастроф, надзвичайних ситуацій. Саме в польовці військовослужбовці воюють на Донбасі.

У пунктах постійної дислокації (далі – ППД) та під час виконання повсякденних завдань використовують 1-ППД-Л (літня) (мал. 214) при температурі від 15° до 40°С і коли нема опадів. Сюди входять шкарпетки літні (трекінгові), труси, фуфайка (з короткими рукавами), костюм літній польовий, кашкет польовий (кепі бойове), черевики з високими берцями (демісезонні), ремінь.

Коли дощ і вітер, то форма 2-ППД-Л (мал. 215) і до всього попереднього додається ще костюм вітровологозахисний демісезонний. Штани можна надягати тільки в дощ і не заправляти в черевики. Низ штанин має бути стягнуто технічним шнуром.

6-ППД-Д (демісезонна) (мал. 219). Надягається від 0° до 5°C і за відсутності опадів.

Шкарпетки літні або шкарпетки зимові (трекінгові), труси, білизна натільна демісезонна (сорочка та кальсони), штани костюма літнього польового, куртка костюма-утеплювача, куртка вітро-, вологозахисна зимова, шапка зимова, черевики з високими берцями (демісезонні), ремінь брючний, рукавички демісезонні.

Ну і для порівняння найтепліша форма 5-Б-НБ-З (зимова) (мал. 226). Застосовується при температурі від –10° до –30°С, коли сніг чи вітер, але необов’язково.

Ось тут найбільший набір. Шкарпетки зимові (трекінгові), черевики з високими берцями, ремінь брючний, білизна для холодної погоди (сорочка та кальсони), куртка вітро-, вологозахисна зимова, штани вітро-, вологозахисні зимові, костюм-утеплювач, шапка-феска (шапка-підшоломник), шапка зимова, шарф-труба зимовий, рукавички демісезонні, рукавички зимові, шкарпетки-вкладиші утеплювальні, бахіли утеплені.

Щодо якості польовки, то вона значно покращилася порівняно з попередніми роками. Однак військовослужбовці на передовій деколи все одно скаржаться на її властивості, купують собі елементи іноземної форми і носять її, намагаючись не потрапити на очі вищим командирам.

Форма одягу курсантів ВВНЗ (крім ВМС ЗСУ), військовослужбовців, сержантського, рядового складу і ліцеїстів

 

Слухачі (ад’юнкти, докторанти) ВНЗ з числа осіб офіцерського складу носять ту військову форму одягу, яку вони мали до прибуття на навчання. Курсанти ВНЗ видів ЗСУ носять форму одягу за видом ЗСУ, до якого належить навчальний заклад. Якщо заклад вищої освіти не віднесено до виду ЗСУ, форму одягу встановлює начальник навчального закладу.

Курсанти (слухачі) закладів вищої освіти, які мають у своєму складі військові інститути, факультети військової підготовки, кафедри військової підготовки, відділення військової підготовки, що не мають офіцерських звань, використовують форму одягу, встановлену за видом ЗСУ, до якого вони належать.

Курсанти (слухачі) військових навчальних закладів з числа сержантського та старшинського складу зберігають право на носіння форми одягу, яка встановлена для цієї категорії військовослужбовців. Військовослужбовці змінного складу короткострокових курсів (шкіл) і навчальних закладів носять ту форму одягу, в якій вони прибули на навчання.

Військовослужбовці штатних підрозділів охорони та забезпечення військових навчальних закладів носять форму одягу за видом ЗСУ, до якого належить військовий навчальний заклад.

Берети, емблеми, нарукавні та нагрудні знаки

 
Якось Віталій Гайдукевич, координатор авторської групи, що працювала над новим одностроєм і знаками розрізнення ЗСУ, написав у своєму Facebook про те, що “в українському війську не лишиться жодного (!) радянського ідеологічного символу. Жодного радянського кольору беретів, ніяких колорадських стрічок, "гвардійських" підрозділів, назв частин, що походять від армії СРСР. Н І Ч О Г О. Обговоренню не підлягає. Крапка. Кінець речення”.

Так і сталося. Група розробила повністю нові беретні знаки та емблеми. Історичне обґрунтування того чи іншого елементу шукали в українській історії або з європейських першоджерел.

***

Якщо Україна валить "ленінів", то вона має валити їх скрізь, в усіх сферах життя суспільства. Люди вельми болісно реагують на зміни і виправдовують себе тим, що совєцькі традиції – це частина їхнього життя. І це теж треба враховувати. Українське військо, як і українське суспільство, виросло з 2014 року, виросло на своїх помилках і перемогах, виросло кількісно і якісно. Та проблема в тому, що форма може змінитися за рік, а для змін у головах потрібно набагато більше часу. До кожного військовослужбовця необхідно донести, чому і для чого це робиться і що дійсно це робиться для нього окремо і для війська загалом. Паралельно з одностроєм треба розробляти нову ідеологію молодого і войового війська України, розуміння того, що бути військовослужбовцем у ЗСУ – престижно і гордо. І тільки реальні реформи та постійне звітування, підвищення грошового забезпечення військовослужбовцям, соціального забезпечення ветеранам війни дасть змогу всім - від рядового складу до вищого офіцерського - відчути цей престиж і гордість.

Коментарі