Мінкульт позбавив охоронного статусу 40 пам’ятників Леніну, більшість яких у Чернігівській області

Останній в Чернігові пам’ятник Леніну
знаходиться на території державного
підприємства «171 Чернігівський ремонтний завод»
Сорок пам’ятників Володимиру Леніну й один пам’ятник борцям за радянську владу вирішено не заносити до Державного реєстру нерухомих пам’яток України.

Відповідний наказ (№977) підписав міністр культури В’ячеслав Кириленко 26 листопада, повідомили у прес-службі міністерства культури.

Йдеться про 36 пам’ятників у Чернігівській області, та по одному в Слов’янську Донецької області, у Запоріжжі, у селищі Гоща Рівненської області, у селищі Мечебилове Харківської області та в Ізяславі Хмельницької області.

"Ці об’єкти, які тепер не мають статусу пам’яток, офіційно не знаходяться під охороною держави", - йдеться в повідомленні.

Це рішення ухвалене на виконання закону "Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки", а також фахових висновків та рішень Експертної комісії з розгляду питань занесення об’єктів культурної спадщини до Державного реєстру нерухомих пам’яток України та Науково-методичної ради з питань охорони культурної спадщини Мінкультури.

Нагадаємо, що голова Донецької обласної військово-цивільної адміністрації Павло Жебрівський доручив місцевим чиновникам завершити процес декомунізації до 21 грудня.

31 жовтня у Волновасі демонтували пам'ятник Леніну.

http://svoboda.fm/politics/region/242609.html

Коментарі