«Разом з власної волі з 1919 року» — 22 січня Україна відзначатиме День Соборності


97 років тому українці  вперше проголосили незалежність, а рік по тому об’єдналися у єдину державу — Українську Народну Республіку. Саме ці події є підставовими для історії українського державотворення,  — вважають в Українському інституті національної пам’яті.

Український інститут національної пам’яті звертається до українських медіа, органів державної влади та місцевого самоврядування в належний спосіб відзначити події першої української революції ХХ століття: Проголошення незалежної Української Народної Республіки 22 січня 1918 року, День пам’яті полеглих у бою під Крутами 29 січня 1918 року, День Соборності України у пам’ять про проголошення Акта Злуки 22 січня

1919 року. Також 21 січня 2015 року відзначатиметься 25 років «Живого ланцюга» — однієї з наймасовіших акцій громадської солідарності, яка передувала проголошенню державного суверенітету у 1990 та Незалежності України у 1991 році.

Про це ідеться в інформаційних матеріалах, поширених сьогодні УІНП.

«22 січня 1918 року – це дата проголошення незалежності України. Як і тепер, ті революційні події відбувалися за обставин російської військової агресії, — розповів Голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович. — Головний урок цієї події полягає в тому, що незалежність і суверенність – є запорукою виживання нації. Втрата  незалежності у результаті більшовицької окупації у довготерміновій перспективі призвела до мільйонних втрат серед українців від Голодомору, репресій та війн».

Він наголосив, що сьогодні захист територіальної цілісності України є святим обов'язком її громадян,  продовженням боротьби попередніх поколінь за соборність.

Проголошення Соборності УНР та ЗУНР 22 січня 1919 року стало історичним актом об’єднання українських земель у єдину державу. В Інституті національної пам’яті пояснили, що саме ці події, а не події вересня 1939 року, є підставовими для історії українського державотворення. «Ми разом з власної волі з 1919 року» — підкреслюють в Інституті.

Український інститут національної пам’яті розробив інформаційні методичні матеріали, у яких наведено перелік публікацій, а також список науковців, що спеціалізуються на тематиці Української революції 1917-1921 років.

Український інститут національної пам'яті - центральний орган виконавчої влади, який на урядовому рівні відповідає за відновлення історичної пам'яті та подолання наслідків тоталітарного минулого в суспільстві.

Згідно Указу Президента № 871/2014 22 січня, у день проголошення в 1919 році Акта злуки Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки, Україна щорічно відзначає День Соборності.


Прес-центр Центру досліджень визвольного руху:

history@cdvr.org.ua

тел./факс: +380 32 247-45-22

Коментарі