У 1932-му більшість повстань проти Сталіна відбулися в Україні

Виставка Українського інституту національної пам’яті «Спротив геноциду» спростовує міф, нібито українські селяни не боролися з більшовицьким грабіжникам напередодні та під час Голодомору.

У переддень 81-роковин Голодомору в Українському домі відкрилася виставка «Спротив геноциду». 16 стендів унікальних документів та фотографій, значна частина яких оприлюднені вперше, доводять: у 1932-му більшість повстань проти Сталіна відбулися в Україні.

Опір українських селян тиску більшовицького окупаційного режиму – основне гасло цьогорічних днів пам’яті Голодомору-геноциду 1932–1933 років. Досі це майже невідома для більшості українців тема, пояснює тематику виставки «Спротив геноциду» Голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович.

В рамках виставки представлений погляд на Голодомор з обох сторін трагедії: є копії звітів ҐПУ, уривки з таємного листування і закритих циркулярів влади, а також – листи і щоденники свідків Голоду. Фотографії селян-керівників повстань, вилученої зброї, протоколи їх допитів-свідчать: опір був не одиничний, а масовий, і тривав роками.
«Опираючись на документи, можемо показати людям: насправді до Голодомору люди протистояли радянській владі. Це були як індивідуальні виступи селян, так і організовані, які охоплювали декілька сіл і тривали більше місяця. Щоб зупинити людей і був задуманий Голодомор. Документи, які це доводять, зберігаються в архіві СБУ, частину з яких тут демонструють», – розповів директор Архіву СБУ Ігор Кулик.

«Саме страх перед українським визвольним рухом штовхнув Сталіна і його оточення до вчинення злочину Голодомору-геноциду 1932–1933 років. Повстання в Україні поставили під загрозу реалізацію планів Сталіна. Адже 56% протестних виступів у СРСР в першому півріччі 1932 року припадали саме на УСРР. Голодомор 1932 – 1933 років в Україні був багатоходовою каральною операцією, спрямованою проти української нації, оскільки її відродження становило загрозу існуванню комуністичної імперії», – наголошує керівник авторського колективу виставки виставки історик Володимир Тиліщак, заступник голови УІНП.

У відкритті виставки взяли участь: Міністр культури Євген Нищук, Віце-прем’єр-міністр України Олександр Сич, Голова Українського інституту національної пам’яті к.і.н. Володимир В’ятрович, керівник авторського колективу виставки к.і.н. Володимир Тиліщак, співголова Громадського комітет із вшанування пам’яті жертв Голодомору-геноциду ’32-33 років в Україні Іван Васюник, виконавчий секретар комітету к.і.н. Олеся Стасюк.

Організатори: Український інститут національної пам’яті, Архів Служби безпеки України, Центр досліджень визвольного руху, Громадський комітет із вшанування пам’яті жертв Голодомору-геноциду ’32-33 років в Україні.

Використано матеріали Галузевого державного архіву Служби безпеки України, інших державних архівів та Центру досліджень визвольного руху.

Український інститут національної пам’яті

Коментарі