Держкомтелерадіо та українські історики пропонують телеканалам відійти від російського погляду на День Перемоги

Російські засоби масової інформації планують розпочати широкомасштабну пропагандистську кампанію з метою використати чергове відзначення Дня Перемоги в Україні для дестабілізації ситуації на півдні і сході країни та АР Крим. Про це заявив директор департаменту інформаційної політики Державного комітету телебачення і радіомовлення України Богдан Червак.

«Українцям, світовій спільноті буде настирливо нав'язуватися думка, що спадкоємець Російської імперії та СРСР - сучасна Росія, має монопольне право називати себе переможцем у Другій світовій війні, а українці у своїй більшості зображатимуться виключно як колаборанти», - сказав пан Червак.

«У такий спосіб РФ намагатиметься нав'язати українському суспільству російський, а точніше імперський погляд на День Перемоги, тобто применшити або взагалі нівелювати внесок українського народу у боротьбі проти нацистських окупантів та виправдати своє військове втручання у внутрішні справи України», - додав він.

Держкомтелерадіо України у співпраці з Українським інститутом національної пам'яті (УІНП) пропонують власне український погляд на день 9 травня. Зокрема, науковці УІНП під керівництвом кандидата історичних наук Володимира В'ятровича підготували методичні матеріали щодо відзначення Дня Перемоги у світі та свої пропозиції щодо вшанування цього дня в Україні. Ці матеріали рекомендовано враховувати державним ТРК при підготовці тематичних програм та висвітленні святкування Дня Перемоги.
Для позбавлення від ідеологічного впливу Росії, на думку істориків, Україні слід відмовитися від радянського формату святкування Дня Перемоги. Історики радять зображувати війну як трагедію та гуманітарну катастрофу, яка коштувала життя мільйонів людей, завдала непоправних втрат людській цивілізації та культурі. У відношенні до України Друга світова війна - ще одна національна трагедія під час якої українці, позбавлені власної державності, змушені були воювати за чужі імперські інтереси і часом вбивати інших українців.

Методичні матеріали УІНП містять перелік документальних та художніх фільмів, які на думку істориків, правдиво, без ідеологічних штампів зображують події Другої світової війни. Серед них - українські документальні фільми «Київ. Місто, що зрадили» (автор - Андрій Цаплієнко), серіал «Невідома Україна» (НТКУ), «Війна без переможців» (автор - Ігор Чижов) та інші.

Також у матеріалах подано список науковців, які спеціалізуються на вивченні історії Другої світової війни.

Методичні матеріали українських істориків розміщені на сайті Держкомтелерадіо.

«Телекритика»

Коментарі