Вищий адмінсуд остаточно визнав воїнів ОУН-УПА борцями за незалежність

Фото TSN
Вищий адміністративний суд України відмовився визнати незаконним указ, відповідно до якого воїнів Організації українських націоналістів (ОУН) та Української повстанської армії (УПА) було оголошено борцями за незалежність України.

Про це у вівторок 5 лютого повідомляє газета "Україна молода".

За даними видання, позов про скасування цих указів, прийнятих третім президентом України Віктором Ющенком (2005-2010 рр), подала голова Прогресивної соціалістичної партії України Наталія Вітренко.

Судовий розгляд тривав кілька років. Позов соціалістки спочатку відхилив окружний адміністративний суд Києва, потім Київський апеляційний суд. Тепер аналогічне рішення ухвалив і Вищий адміністративний суд.

За словами адвоката Романа Орєхова, який представляв у суді онука голови Організації українських націоналістів Степана Бандеру-молодшого, позов було відхилено на підставі того, що оспорювані укази не стосуються особисто Вітренко та її особисті права не порушують. Тому було вирішено, що оспорювати ці рішення президента вона не може.

"Можна стверджувати, що з великою ймовірністю в цій справі поставлено останню крапку", - зазначив адвокат.

Водночас, за інформацією видання, Вітренко мала намір звернутися до Європейського суду з прав людини.

Раніше повідомлялося, що 29 квітня 2010 року Вітренко подала позов до окружного адміністративного суду Києва про ліквідацію указу президента Ющенка від 28 січня 2010 року "Про вшанування учасників боротьби за незалежність України в ХХ столітті".

Проте в липні 2011 року суд не задовольнив цей позов, залишивши указ чинним. Після цього лідер ПСПУ подала апеляційну скаргу до Київського апеляційного адміністративного суду. 

Коментарі