Житель Запоріжжя виловив із Дніпра меч, який міг належати князю Святославу

Меч міг належати князю Святославу
Скріншот відео 5 каналу
Житель Запоріжжя Сергій П'янков під час риболовлі на Дніпрі виловив із води старовинний меч, який імовірно міг належати князю Святославу, повідомляє 5 канал.
 
Як розповів сам рибалка, він виловив меч випадково, підчепивши його спінінгом на 22-метровій глибині.

"Може, він лежав на якихось каменях, що під ним була якась ніша невелика. Куди і залетіла блешня. Туди і влучив, гачок встромився в цю іржу, там буквально на якомусь міліметрі тримався. Але цього вистачило, щоб він піднявся, зазначений вище меч. Просто йому, видно, час вийшов лежати на дні. Йому треба було показатися", - розповів П'янков в інтерв'ю телеканалу.
Дніпровську знахідку рибалка передав музею-заповіднику Хортиця. Вчені відразу заявили: цій зброї не менше тисячі років, і належати вона могла якомусь вельможі. Імовірно, що і самому князю Святославу. Такий попередній висновок історики зробили з насічок на рукоятці меча. Адже саме поблизу Хортиці Святослав із дружиною потрапив у полон до печенігів.

"Тоді були знайдені мечі, і тоді були килими знайдені, і посуд. І різні коштовності, це були 1949-50 роки. На жаль, усе це зникло і не збереглося до наших часів. Але воно вказує, що тут, біля Хортиці відбувалися якісь драматичні , і безумовно, історичні події. Тому що занадто велика тут кількість знахідок", - розповів Георгій Шаповалов, доктор історичних наук.

Найближчим часом знахідку відправлять на реставрацію. Фахівці сподіваються, що зможуть прочитати знаки на рукоятці меча, і що вони вкажуть на ім'я його колишнього власника.

Нагадаємо, що на початку жовтня цього року на території Старосинявського району Хмельницької області у долині Коханов під час спахування городньої ділянки місцевого жителя виявлено стародавнє поховання, якому приблизно 4,5 тис. років.
За матерiалами: 5 канал

Коментарі