Учора у Ніжині відкрито пам’ятник відомому актору та співаку, уродженцю цього міста Марку Наумовичу Бернесу.


Відповідно до задуму, скульптор Володимир Чепелик створив композицію, що відтворює один із кадрів фільму «Два бійці». Стрічку було знятого режисером Леонідом Луковим у 1943 році в умовах, коли тривала Велика Вітчизняна війна. Марк Бернес, який у фільмі зіграв солдата Аркадія Дзюбина, відтворений у бронзі з гітарою у руках. Саме під акомпанемент гітари актор неперевершено виконав пісні «Темная ночь» та «Шаланды», які відразу ж стали народними.


Марк Бернес (Нейман) народився у Ніжині 8 жовтня 1911 року.

Актор зіграв більш ніж у 30-ти фільмах: «Два бійці», «Далеко від Москви», «Школа мужності», «Вони були першими», «Нічний патруль» та інші. Ці стрічки склали золотий фонд радянського кіно.

За своє творче життя Марк Бернес виконав більше сотні пісень. А такі із них, як «Любимый город», «Темная ночь», «Я люблю тебя, жизнь», «В далекий край товарищ улетает», «Шаланды», «Журавли» стали взірцем справжнього пісенного мистецтва.

На будинку у Ніжині, де Марк Бернес жив з батьками, 7 жовтня цього року було відкрито оновлену меморіальну дошку.

Автором пам’ятника Марку Бернесу є Володимир Чепелик – український скульптор, педагог, професор Національної академії образотворчого мистецтва і архітектури, голова Національної спілки художників України. Народний художник України (1992), лауреат Національної премії України ім. Т. Г. Шевченка (2000).

Профінансував спорудження та встановлення пам’ятника Марку Бернесу у Ніжині меценат з Прилук, нині мешканець Москви Юрій Коптєв. У 2007 році меценату було присвоєно звання Почесного громадянина міста Прилук. У 2010 році на конкурсі «Благодійник року» імені меценатів Тарновських підприємець став одним з переможців у номінації «Благодійник року – приватна особа».

Фото Дмитра Іванова.

Коментарі