У Новгороді-Сіверському археологи знайшли унікальну для Чернігівщині піч для виробництва селітри періоду кінця XVII початку XVIII століть.

Курна російська піч, що використовувалась в Стародавній Русі і протягом довгого часу була прообразом відомої «російської печі».

У місті Новгороді-Сіверському археологи знайшли першу на Чернігівщині піч для виробництва селітри періоду кінця XVII початку XVIII століть.

Розкопали її учасники спільної експедиції Інституту археології НАН України та Ніжинського державного університету ім. М. Гоголя.

Як повідомила науковий консультант експедиції, доцент Інституту історії, етнології та правознавства Чернігівського національного педагогічного університету ім. Т.Г.Шевченка Олена Черненко, дану унікальну знахідку для виробництва селітри було виявлено на території ремісничої зони міста Новгород-Сіверського.

За її словами, селітра у 17-18 століттях була стратегічно важливою сировиною, оскільки використовувалась для виробництва пороху. Знайдена піч заглиблена на три метри підземною конструкцією завдовжки близько 8 м. Свого часу вона складалася з камери-топки та входу, перекритого навісом. Великий казан для варки селітри встановлювався зверху. У знайденій споруді підземна частина збереглася повністю. Як зазначила Олена Черненко: "Це досить цікава та рідкісна знахідка, адже такі печі для виробництва селітри відомі археологам на Переяславщині, Полтавщині та Слобожанщині. На півночі України цю споруду знайдено вперше".


Воробей Валентин, "Чернігів для туриста"

Коментарі