Міноборони РФ: У СРСР були засуджені близько 350 тис. військовослужбовців, звільнених з полону

В кінці Великої Вітчизняної війни з фашистського полону були звільнені 1 млн. 800 тис. радянських військовослужбовців, 344 тис. з них були згодом засуджені на батьківщині.

Про це повідомив начальник управління Міноборони РФ з увічнення пам'яті загиблих при захисті Вітчизни генерал-майор Олександр Кирилін.
"Більше 1 млн. 800 тис. осіб були звільнені і повернулися з полону", - сказав він в ефірі радіостанції Ехо Москви ".

Він уточнив, що всі 1,8 млн. звільнених з полону військовослужбовців були направлені в спеціальні фільтраційні табори НКВС, де перевірялася ступінь їхньої провини і визначалося, чи була здача в полон добровільною і чи не було співпраці з німцями.

Саме в цих таборах були визнані винними і отримали термін більше 344 тис. колишніх військовополонених. Всього, за його словами, в перші роки війни потрапили в полон понад 4 млн. радянських солдатів і офіцерів.

Як зазначив Кирилін, неправильно вважати, що виданий 16 серпня 1941 наказ № 270 оголошував всіх, хто потрапив в полон військовослужбовців зрадниками. "Наказ був жорстокий, але він не закликав знищувати всіх військовополонених, він не закликав і не ставив завдання покарати всі сім'ї всіх військовополонених", - сказав Кирилін.

За його словами, мова в наказі, в першу чергу, йшла про відповідальність командного та політичного складу, які виявили ознаки боягузтва і тих, хто здався ворогові. Він зазначив, що в перший період війни масовий характер набули випадки, коли командири і політпрацівники намагалися врятувати своє життя, знімали військові знаки, знищували документи і кидали свої підлеглі війська. У зв'язку з цим і було видано наказ № 270.

Цей наказ вимагав вважати боягузами, зрадниками і дезертирами командирів і політпрацівників, що зривали з себе військові знаки і кидали підлеглі війська на полі бою. Їх передбачалося знищувати на полі бою.

За словами Кириліна, наказ № 270 вимагав також позбавляти державної допомоги членів сімей червоноармійців, які здалися в полон. У той же час, за його словами, "в донесеннях про безповоротні втрати я практично не зустрічав формулювання "здався в полон". Як правило, там була відмітка "пропав без вісті".

Усього, за словами Кириліна, більше 5 млн. радянських військовослужбовців, згідно з документами, пропали без вісті. З них приблизно 85% - це ті, хто потрапив у полон.

Кириллин повідомив, що "за різними оцінками, від 800 тис. до 1 млн. наших співгромадян служили у Вермахті". За його словами, в основному це були допоміжні і господарські частини.

Нагадаємо, у вересні 2010 року повідомлялося, що Тверський суд Москви відхилив позов онука Йосипа Сталіна Євгенія Джугашвілі до Росархиву.

У позові містилася вимога визнати факт фальсифікації Росархивом документів, які підтверджують причетність Сталіна до розстрілу полонених поляків в Катині.

За матерiалами: Інтерфакс-Україна

Коментарі

  1. Спасибо огромное! Очень интересный, а для меня еще и очень полезный пост. Хотя у Вас практически все очень интересно. Только вот читать не все успеваю. Надеюсь, Вы не уничтожаете постов?
    Удачи Вам!

    ВідповістиВидалити
  2. Материалы не уничтожаю. Их можно отслеживать по тэгам или просматривая архив.

    ВідповістиВидалити

Дописати коментар