Курорт Моршин. Світлини 1938 р.

Курорт Моршин вважається одним з найпопулярніших оздоровчих закладів на Прикарпатті. Знаходиться він в мальовничій гірській долині, яка розташовується на висоті 340 метрів над рівнем моря. Дуже вигідним є його географічне розташування - всього 82 кілометри розділяють Моршин від Львова і 100 км - з Івано-Франківськом. Крім цього, найближчим сусідом є не менш популярний курорт Трускавець - 50 кілометрів.

В газетах за 1877 рік було розміщено повідомлення купця Боніфація Штіллера - за походженням німця - про те, що в Моршині відкривається кліматичний курорт для хворих туберкульозом легенів. 1878 рік став роком першого офіційного лікувального сезону з відкриттям «Закладу для лікування грудних захворювань». З того часу мінеральні води джерел Моршина стають предметом вивчення. Перший хімічний аналіз ропи джерела № 1 опубліковано професором Львівського університету В. Радзішевським в 1881 році. В 1880—1881 роках були зроблені перші спроби внутрішнього вживання вод джерела «Боніфацій», які, очевидно, виявились успішними, тому що з 1883 року ця вода продавалась в пляшках.

Моршин став відомим, про нього знали не тільки в Австро-Угорщині, а й за її межами. В рекламних проспектах, що виходили перед Першою світовою війною, Моршин порівнювали з найпопулярнішими європейськими курортами, називали його «галицьким Спа» та «галицьким Карлсбадом» (тепер Карлові Вари). Про лікувальні властивості моршинської ропи в ті роки писали багато дослідників, прирівнюючи її з водами відомих тоді німецьких, угорських та чеських курортів. Моршинська ропа експортувалась в США, Англію, Італію, Румунію та інші країни.

В 1930 роках на курорті були збудовані водолікарня, грязелікарня, інгаляторій та бювет мінеральних вод — «грибок», котрий став символом міста (є на фото - авт.). В 1935 році, за проектом Мар'яна Нікодемовича, Товариством галицьких лікарів почалось будівництво «Курортного дому» (є на фото - авт.) — нині санаторій «Мармуровий палац».

У 1934–1939 рр. Моршин - центр Моршинської сільської ґміни Стрийського повіту Станіславського вооєводства Польської республіки.

Фото з аукціону. Для підготовки тексту використана інформація з wikipedia.












Коментарі