Сумські історики отримали карту України із кордонами УНР [позначення нанесені станом на жовтень 1918 року]

Мапа самостійної України, якій майже сто років. За словами картографів - вони вперше отримали документ з кордонами Української Народної Республіки станом на кінець 1918 р. Мапа зберігалася в родинному архіві сім'ї Голубченків у Сумах.

У  серпні 2005 року сім'я вирішила передати карту на зберігання до Державного архіву Сумської області. Там вона була відразу ж відреставрована і оцифрована.

Цей примірник - єдиний, що зберігся відтоді - переконані науковці. Виготовлений документ в Харкові в "Южной експедиції" за адресою вул. Сумська ,15. Згідно нанесеної печатки, карта належала М.Г.Ільченко, що проживав в м. Суми.

До 2007 року мапа пролежала на горищі. За радянських часів - за такий документ заслання до Сибіру було гарантоване. На ній кордони суттєво відрізняються від сучасних. У 18 році Україна була без  Галичини, Буковини і Закарпаття, а також півдня Одещини, Луганщини та східного Донбасу. Натомість Придністров'я - було українським. А також частина сучасних Білорусі та Росії. Український кордон вклинювався глиб цих країн на 80-т - 250-т кілометрів.

Карта є надзвичайно цікавою для українців, які хочуть знати свою історію періоду Визвольних змагань 1918-1919 рр.

Джерело:  
Олександр Хоруженко http://history.sumynews.com

Коментарі