Монета, знайдена в Криму, в Нью-Йорку була продана за $ 3,25 млн


Давньогрецька монета, що пішла з молотка в Нью-Йорку, встановила аукціонний рекорд вартості серед нумізматичних лотів.

Як повідомляється в прес-релізі аукціонного будинку Baldwin's, монета, на якій зображена голова сатира, - персонажа грецької міфології - була продана за 3,25 мільйона доларів.

Фахівці назвали золоту монету з Пантікапея одним з найцінніших зразків нумізматичного колекціонування. Пол Хілл, експерт з древніх монет з Baldwin's, заявив, що торги та їхній результати повинні увійти в історію нумізматики і стати орієнтиром для наступних аукціонів стародавніх монет.

Аукціон, який відбувся в готелі Waldorf Astoria, привернув увагу приблизно двохсот колекціонерів. Продаж монет з колекції Просперо, яка збиралася з 1960 до 1991 роки, тривала близько восьми годин і завершилася о пів на четверту ранку 5 січня. Були продані всі 642 лоти. За попередніми підрахунками організаторів, за підсумками торгів вдалося виручити близько 25 мільйонів доларів.

***

Пантікапей - це столиця Босфорської держави, що існувала в античну епоху на берегах нинішнього Керченського і Таманського півостровів. Сліди колись процвітаючого міста знаходяться в центральній частині сучасної Керчі на горі Мітрідат.

Нагадаємо, 18 серпня в Британії з молотка пішли чотири рідкісні купюри фунтів стерлінгів, видрукувані у нацистській Німеччині в рамках найбільшої в історії операції з виробництва фальшивих грошей.
 

За матерiалами: Lenta.ru

Коментарі